Att Bo med bostadsrätt.
Bo med bostadsrätt innebär att Du köpt ett medlemskap i en bostadsrättsförening och tillsammans med övriga medlemmar äger och förvaltar gemensamma tillgångar i form av bostäder och andra anläggningar som tillhör föreningen.
En enskild medlem har besittningsrätt till den egna bostaden och tillgång till gemensamma anläggningar så länge han/hon sköter sina åtagande gentemot föreningen. Medlemmen kan, när som, sälja eller överlåta sina rättigheter till annan. Föreningens styrelse godkänner eller avslår dock förslag om ny ägare.
Trivselregler för Brf Ensätra.
För allas trevnad har Brf Ensätra några trivselregler som du bör känna till och följa.
Naturligtvis är du också skyldig att följa hyreslagens allmänna regler om att man skall vara ordningsam och rädd om sin lägenhet.
Hänsyn till grannar.
Du måste visa hänsyn till dina grannar. En lägenhetsinnehavare får inte, annat än i undantagsfall, förorsaka ljud som tränger ut ur lägenheten. Regeln gäller naturligtvis främst kvällar och nätter.Bollspel på gångvägar och gård är förbjudet och i övrigt ska du iaktta försiktighet när det gäller brädåkning, inlines, cykling mm.
Reparationer mm.
Oundvikliga störningar, t ex spikning och borrning i väggar, får inte påbörjas före kl 08.00 och ska vara klart innan kl 20.00 på kvällen.
Fest.
Fester, vilka grannarna kan uppfatta som störande, får endast förekomma i undantagsfall. Vid sådana tillfällen bör du berätta, i förväg, för dina grannar att du tänker ha fest. Under festen måste du se till att inte grannarna störs i onödan.
Ombyggnationer av lägenhet mm.
Vid förändringar av lägenheten t.ex nedtagande av vägg, utbyggnader på bak- och framsida exempelvis byggnad av altan mm, måste du ha tillstånd av styrelsen innan du får påbörja arbetet. Du gör en skriftlig ansökan med ett ritningsförslag och beskrivning vad du tänkt göra och lämnar till styrelsen som behandlar den på nästa styrelsemöte.
Installationer.
Ingrepp i din lägenhets ledningar för vatten, avlopp och el får endast göras av personer med särskild behörighet (annars gäller inte dina försäkringar och du kan bli skadeståndsskyldig).
Husdjur.
Hundar som skäller eller kommer springande emot en, fåglar som skriker och katter som går i sandlådor eller kryper in genom öppna fönster och dörrar på sommaren är några av de problem som kan uppstå med husdjur. Det är viktigt att respektera såväl rätten att ha husdjur som rätten att slippa möta dem och de konsekvenser som kan uppstå. Rastning av hundar får ske utanför bostadsområdet.
Citat från kommunens hemsida:
//Enligt lagen om tillsyn över hund och katt ska de hållas under sådan tillsyn som behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter. Förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd säger att husdjur, och andra djur som hålls i fångenskap, ska förvaras och skötas så att de inte orsakar besvär för människors hälsa.//
http://www.osteraker.se/boendemiljo/bostaderochhalsa/husdjur.4.71fcf4251429dfd2f5c4de.html
Bilar och Mopeder.
Bilåkning inne på området tillåts endast för i- och urlastning. Parkering inne på området är förbjudet då det kan hindra bl a utryckningsfordon. Bilar ska stå på därför avsedd plats och gästparkeringen är inte avsedd för firmabilar eller bilar som ej används. Mopedåkning på föreningens mark får inte förekomma, det är särskilt störande sommartid då många har sina fönster öppna.
Grönytor och planteringar
Området är indelat i olika ansvarsområden och varje huskropp har sin yta att sköta. Hur dessa är fördelade framgår av karta på hemsidan. Gräset ska klippas liksom buskar och vattnas vid behov. På vintern ska snön röjas hjälpligt i avvaktan på att plogning sker av avtalat företag. Framkomligheten är viktig med tanke på utryckningsfordon och brandvägar får inte blockeras.
Rökning mm.
Att sitta ute och röka är vanligt idag men det är inte ok att slänga fimpar överallt på området eller på grannens uteplats. Ta med er fimparna in, det finns små barn i föreninen som kan få dessa i munnen. Naturligtvis skräpar man inte heller ner med flaskor och burkar, att hålla området snyggt och rent är allas vårt ansvar.
Soprum
Vi källsorterar. Det åligger var och en att sätta sig in i hur man ska sortera för att inte åsamka oss onödiga kostnader eller skapa en sanitär olägenhet av soprummet. Stora kartonger hänvisas till allmänna sopstationer.
Planterngar
är allas ansvar att vattna oavsett var dessa är belägna. Det gemensamma vattnet är avsett för dessa ändamål. Det får också användas till att spola av altanen höst och vår.
Brf Ensätra har en egen hemsida där du också kan hitta information. www.ensatra.se
Styrelsen